Popularne:
Hotel San Remo
Zgierz

Przepisy na Kołacz Weselny


Kołacz to tradycyjne, śląskie, weselne ciasto. Para Młoda obdarowuje nim gości w celu zaproszenia ich na wesele. Ta miła i jakże pyszna tradycja kultywowana jest niestety tylko na południu naszego kraju. Nasz serwis pragnie podzielić się z Państwem przepisami na to weselne ciasto. Być może kołacz stanie się popularny w całym kraju?

Kołacz z serem i posypką

Składniki:
ciasto drożdżowe 70 dag
Ser do kołacza: twaróg biały 1 kg; jajka 1 szt.; cukier 25 dag; budyń waniliowy lub śmietankowy 1 szt.; cukier waniliowy 1 szt.; cytryna mała 1 szt.; sól 1 szczypta; rodzynki 5-10 dag; mleko do posmarowania 20 ml;
Posypka: mąka tortowa 26 dag; żółtko 1 szt.; cukier; drobny 15 dag; masło 82% tłuszczu 15 dag; cukier waniliowy; 1 szt.; olejek migdałowy 6 kropli; sól 1 szczypta;

Przygotowanie:
Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na 2 części (tak, aby jedna była nieco większa od drugiej). Ciasto rozwałkować na dwa prostokątne placki. Ten trochę grubszy położyć na blachę wysmarowaną masłem. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Zrobić nadzienie z sera. Ser zmielić, dodać startą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok (cytrynę wcześniej należy sparzyć) oraz pozostałe składniki. Wszystko zmiksować. Dodać umyte rodzynki, wymieszać. Wyłożyć na rozwałkowany placek ciasta, równomiernie rozprowadzić. Przykryć drugim rozwałkowanym prostokątnym plackiem, podwijając brzegi, aby nadzienie się nie wydostało. Całość posmarować mlekiem i znowu lekko nakłuwać widelcem. Na wierzch położyć posypkę.(Zagnieść wszystkie składniki posypki i uformować kulę. Odrywać po kawałku ciasta i kłaść na kołaczu). Piec w temp.180 stop. Przez ok 40-50 min. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Kołacz z serem i makiem

Składniki:
Ciasto: 4 dag drożdży; 10 dag margaryny; 2 żółtka; 1 szkl mleka; 3 szkl mąki; 15 dag cukru; olejek pomarańczowy
Masa makowa: 2 szklanki maku; 2 szklanki cukru; 2 jajka; 1 zapach migdałowy
Kruszonka: Pół szklanki maki; 5 dag masła; 4 łyżki cukru

Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z niewielką ilością mleka i cukru. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu wymieszać z reszta składników. Wyrobić ciasto. Odstawić na 30-40 min do wyrośnięcia. Sparzyć mak, 2 razy zemleć z cukrem, dodać jajka, zapach migdałowy i dobrze wymieszać. Kruszonka: Masło roztopić z cukrem, wsypać mąkę i wymieszać. Ciasto rozłożyć na brytfance, na to masę makowa i kruszonkę. Piec godzinę w 200 st C.


Kołacz z jabłkami

Składniki:
ciasto drożdżowe 70 dag; jabłka kwaśne 1,5 kg; cukier biały 15-20 dag; cynamon 2 łyżki płaskie; dżem brzoskwiniowy 4 łyżki kopiaste; mąka ziemniaczana 2 łyżki płaskie
Kruszonka: mąka tortowa 26 dag; żółtko 1 szt.; cukier drobny 15 dag; masło 82% tłuszczu 15 dag; cukier waniliowy 1; olejek migdałowy 6 kropli; sól 1 szczypta; mleko 20 ml do posmarowania

Przygotowanie:
Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na 2 części (tak, aby jedna była nieco większa od drugiej).Ciasto rozwałkować na dwa prostokątne placki. Ten trochę grubszy położyć na blachę wysmarowaną masłem. Zrobić nadzienie z jabłek. Oczyszczone i obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wycisnąć nieco soku z jabłek i dodać wszystkie składniki nadzienia, wymieszać i rozłożyć na cieście, które należy nakłuć w kilku miejscach widelcem. Przykryć drugim rozwałkowanym prostokątnym plackiem, podwijając brzegi, aby nadzienie się nie wydostało. Całość posmarować mlekiem i znowu lekko nakłuwać widelcem. Na wierzch położyć kruszonkę. (Zagnieść wszystkie składniki kruszonki i rozkruszyć na cieście). Piec w temp.180 stop. przez ok 40-50 min. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Kołacz z rabarbarem

Składniki:
Ciasto drożdżowe: 350 g mąki; 1/4 szklanki cukru; 20g drożdży; 60g masła; 1 duże jajko; 150 ml mleka; szczypta soli
Nadzienie z rabarbaru: ok. 500 g rabarbaru; 3 łyżki cukru; 1 cukier waniliowy
Posypka: 20 dag mąki; 10 dag masła; 15 dag cukru pudru; 1 żółtko; 1 cukier waniliowy

Przygotowanie:
Ciasto: Mleko podgrzać (nie może być gorące)dodać drożdże, łyżkę cukru i dwie łyżki mąki dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 min do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, rozczyn, stopione letnie masło i rozmącone żółtko oraz sól. Ciasto zarabiać ok. 6-8 min aż będzie elastyczne i gładkie. Następnie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę( musi podwoić swoją objętość).
Nadzienie z rabarbaru: Rabarbar umyć i pokroić w talarki. Dodać cukier i cukier waniliowy wymieszać i odstawić. W tym czasie puści sok, który należy odlać.
Posypka: Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji i schładzamy ok. 30 min.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe po wyjęciu z miski zagnieść, podzielić na 2 części. Blaszkę wysmarować tłuszczem. Każdą część ciasta rozwałkować do rozmiarów blaszki. Jedną część wyłożyć na dno, nakłuć widelcem, posypać odsączonym rabarbarem i przykryć drugą częścią ciasta. Ostawić na ok. 25 min do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Ciasto smarujemy rozmąconym białkiem, które zostało z posypki. Z lodówki wyjąć posypkę i odrywając kawałeczki kciukiem i palcem wskazującym formować posypkę. Piec ok. 45 min.